fredag 9. oktober 2009

Leksjon: Fotomorro tester / Leserleksjon

Denne gang er det ISA som har skrevet en flott leksjon om Digital Scrapping. Dette er del 1, så følg med videre for del 2 ...
---------------------------------------

Planen er at det snart kommer en leksjon med “lag en LO, steg for steg”, men før jeg kan ha en slik leksjon, vil jeg introdusere dere litt for scrapping og datascrapping, og fortelle hva dere trenger før dere kan gå i gang med datascrappinga, slik at dere er klare til å begynne med en gang når steg-for-steg leksjonen kommer.


Jeg heter Isa på nett, er 21 år og studerer i Trondheim.

Jeg har drevet med datascrapping siden mai 2007, og i motsetning til de fleste andre har jeg ikke drevet med papirscrapping tidligere.


Scrapping startet for mange år siden i USA, og har etter hvert blitt en svært populær hobby. I starten brukte man det man hadde hjemme, gjerne “søppel” (=scrap). I dag har man egne butikker, både på nett og fysiske butikker, hvor man får handlet scrappeutstyr.

Scrappingen har utviklet seg på mange måter, og den ene grenen er datascrapping eller digital scrapping.

Forskjellen på papirscrapping og datascrapping er at når man scrapper “for hånd” har man papirer, blomster og annen pynt fysiskt forran seg, men når man scrapper på dataen, ligger alt ferdig som bilder på dataen.

Det er helt klart noen fordeler ved datascrappinga.

* Den første delen, som jeg tror alle datascrappere er enige om, særlig de som har papirscrappet før, er angreknappen. I Photoshop kan man angre så mange ganger man bare orker.
* For det andre er datascrapping mer miljøvennlig. Du slipper å dra i butikken eller å få ting sendt hjem i posten, og man slipper at ting produseres på fabrikker. I datascrapping er ALT på dataen.
* For det tredje er det en mer rimelig hobby. Papirscrapping er dyrt! Datascrapping derimot er ganske billig. Et kit koster fra 2-7 dollar, og da kan du bruke det så mange ganger du bare orker.
* En fjerde fordel er at datascrapping er mer ryddig. Man trenger ikke et eget hobbyrom, eller at stua ser helt bomba ut bare fordi man skal scrappe litt. Skru av dataen og hobbyen er “ryddet” bort.

Jeg kan egentlig ikke komme på noen ulemper. Det må kanskje i så fall være at det blir mye tid forran en firkanta skjerm, og at det kan ta litt tid før man får det man scrapper ut i fysiske album.


I scrapping er det mange fremmedord. Her skal jeg bare nevne ett par stykker som kan være greie å huske på:

* LO - Layout. Sidene man scrapper.
* PS - Photoshop. Programmet man bruker til å scrappe med.
* Kit - Pakke med papirer og/eller elementer (=pynt) man bruker på LOen.
* Freebie - Gratis kit

Hva trenger jeg for å scrappe digitalt?

* Program: I datascrapping brukes Photoshop (PS). PS kommer i forskjellige versjoner. PS Elements(=PSE), PS Creativ Suit (=PSCS) og PS.

Til datascrapping holder det lenge med PS Elements. Dette er en litt enklere (og ikke minst billigere) utgave av PS, noe som kan være en fordel i starten, da PS fort kan bli litt overveldende med alle dens funksjoner og finesser. På Adobe kan du kjøpe og laste ned (eller få i posten) photoshop, og du kan laste ned gratis prøveversjoner (varer i 30 dager).

Det finnes en del gratisprogrammer der ute, men disse har ofte ikke de samme funksjonene som PS, og blir derfor ikke like bra. Dessuten brukes PS av “alle” datascrappere, slik at det er PS man får hjelp til, det lages forklaringer til osv.

Det er også PS jeg bruker og vil skrive forklaring til.

* Kit: Det finnes tre norske butikker for datascrapping, med varierende innslag av utenlandske designere.

Det finnes også flust av utenlandske butikker, men disse tar jeg ikke med her nå.
I disse butikkene kan du registerere deg, og når du har gjort det kan du handle kit på samme måte som man gjør i vanlige nettbutikker. Paypal brukes til betaling, og når kitene er betalt, laster du dem ned fra siden.

Om man heller vil starte med freebier, anbefaler jeg Shabbyprincess, hun har mange flotte freebier i god kvalitet.

For alle dere som vil prøve dere på digital scrapping, og følge min steg-for-steg leksjon neste gang, anbefaler jeg at dere ordner dere photoshop og et par kit.


Kreditering og organisering av kit

I datascrapping er det svært viktig å kreditere den som har laget kitene man bruker. Dette gjøres når man laster opp LOene sine i en blogg, og særlig på forumer og i gallerier.

Hvis vi nå sier at jeg har brukt “Happy Go Luck” og “Promise” av Shabbyprincess, kan jeg skrive det slik:
Papir og tags: Happy Go Luck av Shabby Princess (ShabbyPrincess.com)
Blomster: Promise av Shabby Princess (ShabbyPrincess.com)

Siden man skal kreditere på denne måten, er det viktig å ha god orden på kitene sine.
Det beste er å lage seg ett godt mappesystem.

Slik ser mitt system ut:


Den blå mappa er hovedmappa hvor jeg har alt av scrapping i. I den ligger det flere mapper, blant annet en mappe som heter kit og en som heter LOer (disse er ikke tatt med på bildet). I mappa med kit har jeg mange mapper med navn på butikkene jeg har handlet i (grønne).
I hver av disse mappene igjen ligger det mapper med navn på designerne (rød), og i designerens mappe ligger mappene med forskjellige kit (lilla). Hvert kit er ofte delt opp i 2-3 mapper med elementer, papirer og alpha (orange).

Håper dette ble forståelig.



TUSEN TAKK ISA – for en SUPER leksjon ツ gleder oss til fortsettelsen… ツ

Ta en titt innom Isa sine blogger:  ISAHOBBY  og  ISACATHRINE  - og legg gjerne igjen et spor etter deg der!
Fint om dere skriver en kommentar her også om hva dere synes om den flotte leksjonen!

Så ønsker vi dere alle en superflott helg ツ

4 kommentarer:

Anne sa...

Dette er visston både populært og spennende. Jeg er nok helt blank på området, men når kulden og snøstormene herjer rundt husveggen så kanskje...

God helg

Hage og Foto entusiast sa...

En kjempebra og ryddig leksjon. Jeg skal definitivt prøve meg :D

Lillebea sa...

Jeg datascrapper og bruker et gratisprogram som heter PhotoScape. Kjempelett synes jeg, og ikke minst gøy :) Har egen blogg jeg legger ut det jeg scrapper, men ikke så mange lesere der ennå. Er mest for gøy :P

Linda sa...

Kjempebra leksjon. Dette skal prøves! Glder meg til neste del :)Tusen takk :-)

Related Posts with Thumbnails