onsdag 3. mars 2010

Makrofotografering

Er det et område innenfor objektiver som det er ekstra mye å sette seg inn i så er det makroobjektiver.
Det er spennende og artig - og vanskelig å ta gode makrobilder! Men får man til et skikkelig bra makrobilde er det kjempegøy! Uansett; et makroobjektiv er det verdt å ha i "samlingen" av linser :)


Fotomorro har vært så heldig å få låne tekst fra Objektivguiden som Torger skriver - så vi har lånt litt av teksten hans :) Ta en tur innom der for å lese mer om dette - der ligger også en stortest av Macroobjektiver! Supert dersom du er usikker på hva du skal anskaffe deg :)
For det første, fotografering på nært hold er makrofotografering. På et standard kit objektiv så er det ofte en nærgrense på rundt 25-35cm. Dette gjør at du kommer ganske nært, men ikke ekstremt nært. Når vi snakker om maco så er det som oftest snakk om skikkelig nærbilder. Nærmere enn det et kit objektiv kan klare å fokusere.

Øyet og objektiver
Lukk det ene øye. Se på pekefingeren din og før den mot deg. Da er det 2 ting du kan merke deg.
1. Øyet klarer ikke å fokusere på fingeren når den kommer ganske nært
2. Fingeren ser lett mørkere ut fordi du skygger for lyset.
Dette er egenskaper som går igjen for objektiver også. De kan ikke fokusere når ting kommer alt for nært.
Om du har et kompaktkamera med nærgrense/makro på 0-1cm så er det ikke lett å ta gode bilder når ting kommer helt opp i kameret, lyset forsvinner fordi du skygger over det. Samme prinsipp som du legger merke til med øyet. Om vi med øyet skal se nærmere på noe så bruker vi et forstørrelsesglass. På et objektiv kan du f.eks bruke et close up filter.

Mellomring
Mellomring er en ring som monteres mellom objektivet og kamerahuset. Denne er hul og gjør bare at du flytter objektivet lengre bort fra sensoren. Det gir en effekt som gjør at du kan klare å ta bilder av ting som er mindre. Dette er en grei løsning, men ikke noe fullverdig løsning.

Belg
Prinsippet er det samme som ved en mellomring. Her har man mulighet til å flytte objektivet lengre unna bildebrikken. Fordelen til en belg ligger i at man lett kan endre lengden fra objektivet til kamerahuset med store avstander

Les mer av teksten til Torger HER

Tusen takk for at Fotomorro får bruke din tekst, Torger - det setter vi stor pris på :)

4 kommentarer:

Bjørg 47 sa...

Da gikk den kvelden !!!!! Macrofotografering er nytt og spennende for meg. Har prøvd meg litt, men har tonnevis å lære. Takk for fin informasjon. Jeg iler til butikken i morgen for en slik mellomring-sak !!

Monica sa...

Kjempekjekt at det vi skriver om faller i smak :)
Alltid gøy å få tips og råd - og tilbakemeldinger :)
Lykke til med videre fotografering :) Håper vi får se noen bilder :)

Bjørg 47 sa...

C:\Users\bjørg\Pictures\Diverse\Macroforsøk\Makroforsøk.JPG

gikk det ??

Monica sa...

nei, det går nok ikke - - - C: henviser til harddisken din.... Du kan derimot laste opp bildet ditt på applikasjonen på Facebook! Ellers må du poste den i egen blogg :) Du kan ikke poste annet enn kommentarer her dessverre :)

Related Posts with Thumbnails