tirsdag 28. april 2009

Leksjon: Bruke RAW-filer og konvertere til JPEG

Et RAWbilde inneholder ukomprimerte og ubehandlete data rett fra bildesensoren i kamera. All informasjon fra bildesensoren er inkludert! Man kan se litt på det som negativer slik man hadde tidligere.
Før du kan bruke det til noe som helst må det konverteres til et annet filformat som for eksempel Jpeg, Tiff. Til dette må du ha et program som konverterer Rawformatet.
Eksempler på slike programmer kan være Adobe Camera Raw, Raw Shooter Essentials eller Photoscape (som allerede er omtalt på Fotomorro med å lage montasjer).

For å fotografere i RAW må du stille kamera inn på dette. I tillegg må du passe på at du har et minnekort som tåler en del bilder – et RAWbilde tar ca 5 ganger så stor plass som et Jpeg.

Når du ser RAWbildene ser du tydelig at det er ganske ”døde” bilder. Dette er fordi du selv må justere alt i ettertid – og kan dermed få bildet omtrent akkurat som du ønsker!

Fordelene med å bruke RAW-formatet er mange:
- All informasjon fra bildesensoren er med i bildet
- Man kan justere hvitbalansen i ettertid
- Du kan justere farger og fargebalanse i ettertid
- Alt du gjør har ingen effekt på utgangspunktbildet – du kan endre det så mange ganger du vil! Du bare lagrer når du synes du har fått det slik du selv vil!


Photoscape og RAW: PS! Les mer om Photoscape her

I hovedmenyen kan du velge RAW-konverterer

Velg så "Legg til" og velg den filen du ønsker å konvertere. Klikk på den så den er merket - og velg "Rediger".
Så er det bare å leke seg og prøve seg frem med de forskjellige innstillingene :-) Når du så har fått det slik du ønsker, så klikker du "Lagre". Når du trykker "Lagre" kommer det opp en ny boks - her må du velge "Lagre Som".


Til slutt velger du Jpeg-kvalitet:


Til slutt kan vi se forskjellen på bildet som det er gjort små justeringer med:


LYKKE TIL :-)Vil du være med på blogglisten på Fotomorro - så les her !

4 kommentarer:

Monajenten sa...

Tusen takk for en kjempefin leksjon! I dag har jeg begynt i ny jobb og har for første gang endret bilder fra rawformat til tif:-)

Ruth Synøve sa...

Vil bare takke deg for at du bruker tid på å legge ut leksjoner for oss. Det er gull verdt. Jeg var ikke klar over at det fantes en RAW funksjon på kameraet mitt engang, men nå har jeg prøvd meg og brukt photoscape til å redigere bildene mine og gjøre om til jpg.format. Ble så bra. :)

Fotomorro sa...

Så kjekt leksjonene faller i smak :-)
Om dere har ønsker til hva jeg kan lage leksjon om - så send en mail til fotomorro@start.no :-)

Hege sa...

Det er en verden før og etter RAW! Så dette var en god leksjon. Utrolig så mye mer man kan få utnyttet bildene ved å ta det i RAWformat.

Jeg bruker Adobe Bridge/Camera Raw mest jeg, veldig brukervennlig.

Related Posts with Thumbnails